Kako se boriti protiv novog Facebook algoritma

Voditi neki posao u kome vam je Facebook glavni partner je kao iznajmljivati stan kod gazde koji vam na svaka dva meseca povećava kiriju, a ne poboljšava uslove.

I kaže: ako vam se ne dopada, slobodni ste da se iselite.

Naravno, u realnom svetu potražili biste drugi stan. Ali, šta ako je u tom stanu i vaša kancelarija i znate da ni na jednom drugom mestu nećete imati toliko klijenata?

Novi Facebook algoritam

Složena situacija. Ponavlja se svaki put kada Facebook promeni svoj algoritam, gotovo po pravilu na štetu stranica koje su nezaobilazan kanal promocije za svaki posao. Ili, još gore, sajtove koji žive od broja poseta i oglasnog prostora. Наставите са читањем

Korisnički doživljaj – najbitniji SEO faktor u 2016?

Ako ste mislili da će izgradnjom dovoljno kvalitetnih linkova vaše pozicije na Guglu biti apsolutno bezbedne, varate se. Gugl ne voli stagnaciju i uljuljkivanje, ali ni automatizaciju. Daje šansu svakom i želi da nagradi brilijantnu kreativnost i ažurnost. A ovo je upravo priča o tome.

Korisnički doživljaj

Brajan Din, vlasnik i osnivač sajta Backlinko, nedavno je na svom YouTube kanalu govorio o “novom” SEO faktoru za rangiranje koji je uočio. Bolje rangiranje i veća poseta sajta – to je ono što se dobija pravilnim korišćenjem ovog SEO faktora koji se zasniva na „user experience“ ili “korisničkom doživljaju” signalima. Brajan Din otkriva i tri praktična načina za njegovo poboljšanje, tj. tri strategije za koje on kaže da donose uspeh. Наставите са читањем

Data Journalism ili novinarstvo zasnovano na podacima

Termin Data Journalism (novinarstvo zasnovano na podacima, data-novinarstvo) u upotrebi je od 2009, ali nikako ne smemo zbog toga reći da je ono i nastalo te godine. Data Journalism postoji koliko i samo novinarstvo, i sve vreme se ruku pod ruku sa njim i razvija.

Dejta žurnalizam

Svakako, u eri web novinarstva koja omugaćva kvantitativan pristup ogromnoj količini podataka Data Journalism je dobio svoj novi vid i obilje novih mogućnosti.

Data Journalism kao posledica razumevanja “Big Data”

Data Journalism (koriste se i termini Database journalism i Data-driven Journalism) zasniva se na velikoj količini podataka koje se nalaze u računarskim bazama i čijom se kvalitetnom i smislenom obradom kreiraju vesti. Posebno je zanimljiva analiza Big Data podataka i koriščenja tehnika koje omogućava Data Science. Наставите са читањем

Preporuka za čitanje: Tip of The Week #1

Tip of the Week #1

Tip of the Week #1, Interaktivni priručnik za lični i profesionalni razvoj

Promocija knjige je važan trenutak u životu većine srećnih knjiga. A svakog dana se samo u ovoj našoj državi objavi po nekoliko knjiga. Većina promocija ako se i dese liče jedna na drugu. Odvijaju se po sličnom scenariju, uvek su predvidive i ne bih da preterujem, ali reč trivijalne je na mestu.

Ali u dosadnim klišeima originalnost snažno odjekne. A za pomeranje granica treba dosta kreativnosti.

Možda duplo više od proseka. Zato i pišem o internacionalnom projektu dva kreativna tima. Prvi čine kreativci Makedonija-Exporta iz Skoplja, a drugi kreativci Finese iz Beograda.

O čemu je ovde reč

S posebnim elanom pišem o promociji priručnika za razvoj poslovnih veština ”Tips of the Week #1” koji je na tržište Srbije najavljen pozorišnom predstavom u Mikser hausu pod nazivom ”5 do 12“. Наставите са читањем

Optimizacija poslovanja sa Brajanom Trejsijem

Konferencije i seminari postali su nezaobilazni segment “life learning koncepta“, a lično mislim da je kraj marta – početak maja nekako najbolji sezonski interval za sticanje većih porcija novog znanja.  Kao da “nekako s proleća” proces edukacije prirodno kulminira, a koje i kakve konferencije pratiti pisao sam u jednom od prošlih članaka.

Brajan Trejsi, 21. april, Sava centar, Beograd

Brajan Trejsi, 21. april, Sava centar, Beograd

I još jedna digresija. Krajem marta održana je specifična konferencija posvećena internet tehnologijama u Zrenjeninu, poznatija kao Webiz. Webiz se ove godine bavio motivacionim pričama i uz odličan networking u tome su apsolutno uspeli. Ali o suštinskom prenosu znanja nije bilo ni govora, jer su predavači bili naši lokalni lideri, pričali su jako dobre individualne priče koje su imale jedan drugačiji cilj. Seminar o kome sada pišem je nešto totalno drugačije. Наставите са читањем

Kad Gugl postavi pitanje na intervjuu za posao

Gugl se godinama nalazi na vrhu liste najboljih mesta za rad. Razlozi nisu samo “state of art” tehnologija, snaga brenda, visina plata, nego i raznorazne beneficije i originalne  privilegije koje su na raspolaganju zaposlenima. HR kreativci Gugla razmišljaju o svakoj sitnici, pa tako, na primer, zapošljava doktore i frizere koji rade u njihovom objektu, da bi što više olakšali svojim radnicima i uštedeli im vreme.

Guglu server room

Jedna kolona u serverskom centru Gugla (Gugl poseduje preko 40 ovakvih centara u celom svetu)

Zaposleni u Guglu imaju na raspolaganju do tri obroka, napravljenih od organskih, zdravih i kvalitetnih namirnica, mogu neograničeno i besplatno da koriste aparate za kafu, piće, voće, imaju posebne prostorije za „popodnevnu dremku“, teretane, masažere, perionice veša, automehaničare, muzički studio, pa čak i spa centar. Da ne govorimo o kvalitetu zdravstvenog osiguranja koje dobijaju, kao i o slobodnim danima, ali i o putovanjima, izletima i piknicima na koje Gugl šalje svoje zaposlene. Наставите са читањем

Virtuelna realnost je postala realnost

Virtuelna realnost, skraćeno VR, još jedan je segment Science Fiction filmova koje smo voleli, a koja je već na korak od toga da postane svakodnevica većine na planeti.

Snaga brenda se jača pomeranjem granica. U trenutku pisanja ovog teksta Gugl ima rešenja sa cenom od samo desetak dolara sa kojima možete preko svog smartfona učiniti prvi korak u ovu i dalje “matrix” dimenziju. Verovatno neće potrajati dugo dok blagodeti ovih novotarija ne postanu globalno dostupne i široko prihvatljive, te sastavni deo svih tehnologija koje već sada koristimo.

Guglovi VR gadžeti

Guglovi VR gadžeti (Google Cardboard), više detalja ovde

I ostale svetske kompanije koje gospodare multimedijom (Samsung, Sony, HTC, Microsoft, pa i Apple i Facebook) utrkuju se za prestižnu industriju virtuelne realnosti u zdravoj konkurenciji. To je dobro za naš džep, ali i za raznolikost na ovom polju, jer će svako pokušati da bude drugačiji, pa je vrlo zanimljivo pratiti šta nam uređaji za virtuelnu realnost donose. Наставите са читањем

Knjiga Gurmanske veze – recenzija

Gurmanske veze "korice"Kreativnost je u osnovi stvaranje sa puno dodate vrednosti. A naglašeno talentovani pojedinci se prepoznaju i po tome što su izdali knjigu. Možda i više knjiga, ali jednu posebno dobru.

Posebna čast je kad se pisano izraziš o stvaralaštvu svojih prijatelja. Tada takva reč ima posebnu težinu, ne samo po tome što ostaviš javni trag već što pomalo i utičeš na one koji utiču.

Ali najpre, po običaju, jedna digresija.

Danas, u skoro svakoj recenziji recenzenti se sa lakoćom hvataju za reč genijalnost. Iako je to prejaka reč, jedna od osobina genijalnosti je apsolutna originalnost. A ona prava, izvorna genijalnost je po pravilu ona mlada genijalnost koja se dešava u prvoj polovini života.  Većina monumentalnih umetničkih dela je stvorena pod plaštom mlade genijalnosti. Postoji i ona pozna, iskustvena genijalnost, al o njoj nekom drugom prilikom.

U svakom slučaju osluškujte svoje dubinske ideje, negujte ih i kad im dođe trenutak nemojte ih sputavati. Bićete svoji ako imate nešto svoje. Наставите са читањем

Calico – Guglov anti aging program

Koautorski tekst sa Sonjom Todorović.

Gugl je nesumljivo gospodar pretraga na internetu. Ali to njemu nije dovoljno. Apetiti ne jenjavaju, a od 2010. godine ovaj IT gigant svakog meseca kupuje i dodaje po dve nove kompanije u svoj koncern. Neke od njih su potpuno egzotične. Na primer, pored samoupravljajućeg automobila koji realizuju sa Tojotom, univerzlanog prevodioca razgovora između dva sagovornika različitih jezika, Gugl je prošle godine pobedio Nasinog robota u disciplini “penjanja robota uz lestivce”.

Anti Aging Наставите са читањем

Optimizacija u ishrani

Da bismo upravljali nekim procesem, najpre ga moramo razumeti u celini, a sve češće je potrebno sagledati i širi kontekst. Za ovakve aktivnosti, pored uskostručne specijalnosti- ekspertize za vrhunske rezultate potrebno je poznavati više od jedne oblasti (koncept multidisciplinarnog znanja), pogotovu rubne situacije na kojima se različite oblasti preklapaju.

Zdrava ishrana - dilema

Dosadno je pričati samo o optimizaciji za pretraživače. Ova tema je često egzistencijalno zanimljiva samo vlasnicima biznisa koji ima svoju online reprezentaciju ili pokušavaju da je izgrade. Наставите са читањем