Off page optimizacija

Lokalni SEO – [SEO Beograd]

Evo jednog novog pragmatičnog SEO saveta.

Zanima vas lokalizovana pretraga samo za konkretni grad i ništa van njega? Tj, nudite usluge ili proizvode isključivo u Beogradu i želite da se fokusirate samo na klijente koji se trenutno nalaze u prestonici. Surferi iz preostalih gradova, poput Novog Sada, Niša, Kragujevca ili Subotice samo teorijski mogu biti vaši klijenti koji vam praktično ne znače ništa. Dobar primer su stomatološke usluge, restorani, veterinarske usluge, razne vrste kozmetičkih usluga i slično.

U tom slučaju, stručno rečeno, potreban vam je lokalni SEO za teritoriju Beograda. Ako su vam kapaciteti bitno ograničeni onda se to zove SEO za mali biznis.

Panorama Beograda
Panorama Beograda, Crkva Svetog Marka. Izvor: TT-Group.net

Niste žalili resurse na dizajn sajta, istraživanje ključnih reči, napisali ste korisne sadržaje sa puno dodatne vrednost na sve objavljeno. Popunili sve relevantne meta tagove, sve je lepo polinkano, brz domaći server, podešena je Gugl analitika i Webmaster Tools,  čak ste krenuli i sa plaćenim oglašavanjem na Fejsu i Adwordsu.  Al nešto ne štima, još uvek niste prvi na Google, u čemu je problem?

Eto nekoliko važnih koraka koje svaka  profesionalna SEO optimizacija treba da sadrži da bi bili dominantni u svom komšiluku:

1. Da li ste sajt vašeg brenda autorizovali na Google Business?
2. Da li ste povezali svoje brand page Goolge + profil i autorizovani local Google+ profil? Ako niste, uradite to.
3. Lokacija od centra je nekada bila metrika, kao i broj preporuka (vodite računa o ovim detaljima)
4. Da li sajt vašeg brend dominantno linkuju relevantni RS domeni ili samo Com, Net, Org i slično?
5. Da li ste uneli precizno lokaciju u Facebook page, Twitter profil, Google plus? Ovo znači, da l profili koji najviše lajkuju, retvitaju i plusjednuju imaju koordinate u Beogradu.

6. I naravno, gledajte da napravite što više linkova sa RS domena koji imaju Beograd u domenu ili URL-u strane sa kojeg dobijate link, odnosno da su kontakti sa sajta iz Beograda. Ovo znači, da je za usluge lokalne SEO optimizacije u Beogradu, najrelevantije da vas linkaju beogradski RS sajtovi (fiksni telefon na primer su 011) iz vaše oblasti pre nego ostali. Za pravi i vredan link vredi potrošiti i ceo dan pregovora.

Kao i obično, nema mistike, pa ponovim još jednom:

– Atraktivan responsive dizajn koji povećava korisnički doživljaj sa optimizovanim slikama i po mogućstvu autorskim video klipom na domaćem hostingu.
– Sadržaji sa puno dodatne vrednosti u odnosu na konkurenciju,
– Lajkovi, šerovi, tvitovi, Gugl plusići sa uticajnih bgd profila (social BG engagement)
– I magična mirođija urbani i relevantni linkovi sa „beogradskih“ domena (011 fiksni telefoni) i eto vas ka vrhu!

I naravno malo sreće, koja uvek zatreba, jer neće vas niko tek tako linkati i lajkovati. Moramo malo da poguramo 🙂

Neko vaše iskustvo na ovu temu?

Tagovi
Milan Todorović

Milan Todorović

Milan Todorović je SEO stručnjak i vlasnik specijalizovane SEO agencije za računarsko programiranje SeoExpert.rs. Autor je i urednik nekoliko online projekata, a ponosi se turističkim portalom TT Group . Posebno zainteresovan za nadolezeću revoluciju kvantnih računara. Aktivan na Twitteru @Todorovic. Ukoliko imate SEO nedoumicu, na pravom ste mestu za aktuelnu konsultaciju.

Komentariši

Klikni ovde da bi ostavio trag

Preporuka

Prijavite se na mejling listu


Pratite nas: