Opšte

5 saveta za unapređenje ličnih i profesionalnih sposobnosti

Vreme kada je potpisivanje ugovora o radu značilo mirno čekanje penzije i kraj sa mukama oko sticanja novih znanja jeste iza nas. U redu, gledaoci humorističkog programa „Državni posao“ možda će se ovome slatko nasmejati, ali permanentna edukacija sa sajtova kao što je Samoobrazovanje.rs je savremena realnost bar kada je privatni sektor u pitanju.

 

Svet se menja mahnitom brzinom, stare veštine se pakuju u vakumirane vreće i odlažu po tavanima, a svakodnevno raste potreba da budemo u koraku sa promenama ako mislimo da ostanemo konkurentni u bilo kom pogledu. U suprotnom, možemo sebe zateći kako uzalud mašemo za vozom koji je protutnjao ispred našeg nosa i ostavio nas ponosne na svoju diplomu i sa sećanjem na dobra stara vremena kada se sve radilo na nama prihvatljiviji način, sporije i komotnije.

Kako kaže pisac naučne fantastike, Artur Klark, koncept po kome se proces učenja ograničava na prvih dvadesetak godina života mora iz korena da se menja jer polovina onoga što naučimo u dvadesetima ne može da se primeni kada smo u četrdesetima, dok polovina stvari sa kojima se srećemo kada smo u četrdesetima nije ni postojala dok smo bili u dvadesetima.

Možda su nekada ovako brz razvoj događanja i smena potrebnih znanja bili svojstveni svetu naučne fantastike koji je Artur Klark stvarao, ali danas je to i naša realnost sa kojom je bolje što pre se pomiriti. U suprotnom, onaj brzi voz koji predstavlja metaforu svetskog kretanja nas možda neće samo ostaviti da mu mašemo sa čežnjom, nego će nas i pregaziti u punoj brzini.

Tako na primer, veliki broj aktuelnih zanimanja nije ni postojao, kad su nedavno svršene generacije studenata upisale fakultet (na primer SEO stručnjaci, Adwords specijalisti, Comunity menadžeri, Blogeri i tako dalje). Sudenti koje su ove godine upisali fakultet, ne mogu ni da slute u šta će se pretvoriti njihova profesija, jer će se tokom narednih 4-5 godina otvoriti sigurno nova sofisticiranija radna mesta koje danas ni futuristi ne mogu da predvide.

Da bi ostali u korak sa brzinom kretanja okruženja evo 5 saveta ili procesa koja morate uvek negovati.

1. Usavršavajte komunikaciju

Veština komunikacije nije neophodna samo u slučaju da ste PR nekog preduzeća ili radite u prodajnom sektoru. Koja god da je vaša pozicija, moderno vreme i savremeni načini poslovanja podrazumevaju da svaki zaposleni poznaje minimum osnovnih principa poslovne i međuljudske komunikacije. Dok je međuljudska komunikacija skup onih znanja neophodnih da bi se kvalietetno funkcionisalo u grupi, poslovna pismenost podrazumeva niz pravila koja se mogu naučiti i sve su poželjnija kada je o upošljenicima reč.

Vladati poslovnom, ali i emotivnom komunikacijom znači da pojedinac može samostalno da komunicira sa svojim kolegama u formi koju ta komunikacija zahteva i podrazumeva način obraćanja, odabir tona, vladanje pravopisom i posedovanjem adekvatnog rečnika. Bez obzira na poziciju koju neko zauzima u kompaniji, tolerancija kada su u pitanju osnove pismenosti i obrazovanja je niža nego nekih ranijih godina. Firmama koje drže do sebe je stalo do toga da ih svaki upošljeni reprezentuje na pravi način.

Blisko poznavanju maternjeg jezika i pravila komunikacije je i poznavanje stranog jezika, pre svega engleskog, s obzirom da je vladanje elementarnom komunikacijom na engleskom jeziku nešto što se podrazumeva na globalnom nivou. Ni u kom slučaju se ne smete pretvoriti u surovog specijalistu. Da se to ne bi desilo injekcija prave umetnosti kroz koju god formu je obavezna. Odlazak u pozorište, bioskop, izložbe, ali i čitanje nestručne literature na maternjem, ali i stranom jeziku usavršiće vašu komunikaciju. Kada konzumacija umetnosti postane spontana ovu stavku ste savladali. Idemo na sledeću.

2. Digitalno u širinu

Iako su posetioci našeg bloga gikovi koji sa nestrpljenjem čekaju poslednje novotarije iz IT sveta, posebno Gugla, par rečenica za one koji imaju zasićenje ili strah prema ovim novotarijama.

Morate biti informisani kako o hardveru, tako i softveru. Pratite šta je novo u Intelu, Oraclu, IBM-u, naravno Googlu i Microsoftu. Već smo pisali o kvantnim računarima koji gurani od strane Google eksponencijalno ubrzavaju pretragu, kao i Skajp prevodiocu koji će omogučiti real time komunikaciju između ljudi različitih govornih područja.

Ali to nije dovoljno. U ovom odeljku ideja je da napomenemo da se ne vezujete za brend, uređaj, tehnologiju ili platformu.

Ako koristite mobilni telefon na Androidu, morate znati osnovno i o trendovima oko I phone, šta je ono što je novo u HTML petici i CSS četvorki. Zašto su NoSQL baze postale zanimljive, koja je poslednja edicija Linuxa, kakvi su trendovi među gigantima iz silicijumske doline i tako dalje. Razlog je prost, platforme se prepliću, a oko svake od njih zapošljeno je na hiljade profesionalaca koji zarađuju bilo na razvoju proizvoda, bilo u biznisu sa njim. Samo jedna rečenica u pravom trenutku može vam otvoriti nova vrata.

Vreme multidisciplinarnosti je odavno na sceni. Ne postoji veliki IT projekat na kome se ne prepliću nekoliko platformi i desetina tehnologija. Više znanja, veća hijerarhija.

Ukoliko vaša pozicija podrazumeva veću odgovornost, proces upoznavanja sa novim programima i internet sferom ne bi nikada trebalo da se zaustavi. Lako je napisati, ali planirajte određene vremenske resurse za ovu stavku.

3. Do tančina u struci i sa strukom – online samoobrazovanje

Postoje veštine i znanja koja se od vas očekuju kao od radnika i veštine i znanja koja se od vas očekuju kao od stručnjaka. Ova dva polja se nekada prožimaju, ali na svakom od njih treba raditi zasebno.

Nasuprot širenju polja interesovanja i renesansnog obrazovanja stoji uska specijalizovanost, pronalaženje svoje niše u kojoj ćemo briljirati. Jedno ne isključuje drugo. Iskoristite svaku mogućnost da unapredite svoje profesionalne veštine, bilo da ćete to učiniti čitanjem knjiga, pohađanjem seminara i konferencija, praćenjem blogova svetski priznatih autoriteta u vašoj oblasti ili ličnim kreativnim angažmanom. Ovaj proces se sve više seli na internet, pa se drugačije naziva online samoobrazovanje.

Definišite autorite u vašoj oblasti. Znate li šta im je zajedničko u kojoj god da su niši? Svi su na Twitteru. Pratite ih. Prijavite se na njihove mejling liste. Ne ustručavajte se da komunicirate sa njima, ali morate imati taktiku. Proučite šta je najnovije u njihovim radovima i zabodite pitanje u epicentar. Ako im se iskreno divite, nije na odmet i da im nekad laskate, ali naravno argumentovano po zasluženom parametru. Uživaćete u komunikaciji, lučiće se hormon sreće, a ako dobijete retweet, a onda će deo svog autoriteta i javno preliti na vas.  Bolje i više ne može!

4. Poštujte druge i sebe

Ovo pravilo nije od onih koja se odnose samo na sferu poslovnog života ali itekako imaju uticaja i na tom polju. Od čoveka koji živi u bilo kom vremenu očekuje se da u sebi baštini one civilizacijske tekovine i kulturne principe koji karakterišu njegovo doba.

To podrazumeva da kulturu ne doživljava kao kratki intermeco između vesti iz sveta i sporta u večernjim vestima, već kao svoju prirodu i civilizacijsku potrebu. Najpre, terba uvažavati svakog čoveka ponaosob, pristupati ljudima i pojavama bez predrasuda, biti korektan i ljubazan, poštovati tuđe mišljenje i veštinu nekonfliktnog sukobljavanja mišljenja. Svaka od ovih vrlina kulturnog čoveka više će se nego pozitivno odraziti na vašu karijeru.

Emocionalna inteligencija je osobina po kojoj se majsori svog zanata razlikuju od velemajstora.

5. Učite kako da učite

Za kraj, ili je možda bolje reći za početak, bilo bi idealno da unapredite način na koji savladavate nove veštine, tj. da ovladate veštinom učenja. Još od malih nogu uče nas raznim stvarima, stalno nas stavljajući u situaciju da nešto učimo iako nam niko nikada nije pokazao pravi način na koji se to radi. Međutim, ima mnogo načina na koje možete poboljšati vašu sposobnost efikasnog učenja i verovatno da nema bolje investicije i prečeg zadatka kada je lični napredak u pitanju.

To možete učiniti individualno, putem čitanja knjiga ili pohađanjem seminara gde će tim stručnjaka nadgledati vaš napredak i prilagoditi teorijska znanja svakom pojedincu prema njegovim potrebama. U Srbiji, edukativni centar Finesa već godinama posvećuje pažnju naslovima na temu unapređenja ličnih sposobnosti, a takođe organizuje i seminare na slične teme. Tako, u organizaciji dokazanih stručnjaka iz Finese možete birati između seminara: Briljantno učenje, Mape uma, Brzo čitanje, Savršeno pamćenje, Veštine i tajne uspešne komunikacije, Veštine prezentovanja i još mnogo toga.

Vaše je samo da budete odlučni i samouvereni po pitanju toga da je rad na sebi proces koji doživotno traje i da nikada nije kasno krenuti putem ostvarenja svojih snova.

Dušan Stojanović

Po obrazovanju filolog svetske književnosti, po iskustvu kreator raznovrsnog sadržaja u online i offline svetu. Osnivač sajta Kultivišise.rs, glavni urednik, community menadžer, autor tekstova. Ponosni vlasnik autorskih profila na sajtovima SEO expert i Samoobrazovanje. Pisao za magazine Playboy i Esquire, i objavljivao na par desetina domaćih i stranih web stranica. Kontakt: duschan.stojanovic@gmail.com.

1 komentar

Klikni ovde da bi ostavio trag

Instagramični SEO

Prijavite se na mejling listu


Pratite nas: