Pauza za kafu

Knjiga Gurmanske veze – recenzija

Gurmanske veze "korice"Kreativnost je u osnovi stvaranje sa puno dodate vrednosti. A naglašeno talentovani pojedinci se prepoznaju i po tome što su izdali knjigu. Možda i više knjiga, ali jednu posebno dobru.

Posebna čast je kad se pisano izraziš o stvaralaštvu svojih prijatelja. Tada takva reč ima posebnu težinu, ne samo po tome što ostaviš javni trag već što pomalo i utičeš na one koji utiču.

Ali najpre, po običaju, jedna digresija.

Danas, u skoro svakoj recenziji recenzenti se sa lakoćom hvataju za reč genijalnost. Iako je to prejaka reč, jedna od osobina genijalnosti je apsolutna originalnost. A ona prava, izvorna genijalnost je po pravilu ona mlada genijalnost koja se dešava u prvoj polovini života.  Većina monumentalnih umetničkih dela je stvorena pod plaštom mlade genijalnosti. Postoji i ona pozna, iskustvena genijalnost, al o njoj nekom drugom prilikom.

U svakom slučaju osluškujte svoje dubinske ideje, negujte ih i kad im dođe trenutak nemojte ih sputavati. Bićete svoji ako imate nešto svoje.

Hajdemo sada o „Gurmanskim vezama

Ja bih ovu knjigu nazvao visoko multidisciplinarnom monografijom. U njoj je ispričana krajnje pojednostavljenim rečnikom jedna široka priča o, ako mogu tako da je nazovem, emocionalnoj optimizaciji u ishrani.

Stil autorke je posebno upečatljiv. Maja brzo ulazi u suštinu. Igra se sa suštinom iz više aspekata. Knjiga je krcata podacima, dopadljivim dosetkama (autorka ih u žargonu naziva tizerima). Usuđujem se da se našalim da kako savremena književnost bude evoluirala „tizer“ će postati nova, verovatno i nezaobilazna stilska figura.

Najpre o koricama o kojima se priča

Analitičari opšte prakse sve svoje moći zapažanja usredsrediti na slaganje centralnog elementa i potencijalno boljoj kombinaciji 50 nijansi sive na koricama. Ali mnogo je bitnije ono što je između korica reče u jednoj polemici moj prijatelj Bane Maričić. Kad se toliko priča o koricama baš me zanima šta će biti kada se ozbiljno zagrebe konkretno znanje između njih.

A evo šta je između njih

Knjiga ima šest celina gurmanski povezanih. Iako recenzija ne dozvoljava prepričavanje nešto se svakako mora otkriti.

Osnovna poruka koja se provlači maltene kroz sve celine „Gurmanskih veza“ je buđenje libidozne energije koja povezuje zdravu ishranu i pomalo zaboravljenu romantiku, na meni apsolutno originalan način.

Sporedna poruka je posvećena nutricionističkim tajnama koje namirnice kriju i ozbiljno pragmatičnim savetima u kuvanju kroz 55 recepata. Bez obzira na mnoštvo neokušenih, a meni i nepoznatih začina i aroma, i neverne Tome će osetiti inspiraciju pojedinim savetima.

A zajednički imenitelj ovih poruka je u tome što menjaju one loše ukorenjene svakodnevne navike ka jednog zdravijoj celini. To i jeste fundamentalna vrednost „Gurmanskih veza“ koja će im omogućiti evergrin poziciju na vremenskoj osi domaćeg izdavaštva.

Tuhafije, fotografija iz knjige
Zdravi recept iz knjige

Buđenje u novom telu

Jedna od celina ove knjige posvećena je fenomenima gojaznosti. Nažalost dobar deo „naše civilizacije“ ume da se probudi u debljem i sve nezdravijem telu. I ta, sve veća većina to odlično i sve bolje radi. Verovatno sam i ja u toj grupaciji i znam da kad pročitam ovu knjigu nečeg ću morati da se odreknem. Maja mi je svojim blogom već usadila odbojnost prema sokovima, proizvodima koji uključuju margarin i industrijskim slatkišima, a sada i prema pecivima od belog brašna.

Kada ljudima iskreno i upečatljivo objasnite suštinu procesa onda je oni prihvate i počnu da se pridržavaju novih okvira. Još ako su potkrepljeni jakim ličnim primerom onda priča dobija puni smisao.

Koje je najbolje mesto za čuvanje veza?

Voleo bih da sa onima koji pročitaju knjigu razmenim mišljenje o tome gde je njeno mesto- u kuhinji sa kuvarima ili na polici u dnevnoj sobi? Možda spavaćoj? Gde biste je vi smestili? Možda u novim navikama?

Stare i nove gurmanske veze

Ako pričamo o vezama, onda moramo dotaći i strast u univerzalnom smislu reči. A ideja strasti leži u nadahnuću. I ona ne sme da ostane individualna, već mora da nadahne još nekog. Treba da pojača upravo te suptilne nijanse ne samo između hrane i zdravlja, već i između prošlih, sadašnjih, ali i budućih emotivno obojenih veza. A na polju zdrave ishrane ko to može bolje da iznese od Maje Petrović?

Zato vam i preporučujem ovu knjigu!

Milan Todorović

Milan Todorović

Milan Todorović je diplomirani inženjer elektronike, SEO stručnjak sa iskustvom od skoro 15 godina. Vlasnik je specijalizovane SEO agencije SeoExpert.rs. Aktivan na Instagramu @seoexpert.rs. Uvek spreman za kvalitetnu SEO diskusiju!

Komentariši

Klikni ovde da bi ostavio trag

Instagramični SEO

Pratite nas: