Off page optimizacija

Virtulena i realna SEO Socijalizacija

SEO je, već smo pisali, jedna od najdinamičnijih oblasti u IT industriji. Iako je zasnovana na samo dva osnovna temelja, kvalitetnom sadržaju i relevantnom linku, neverovatno je koliko se dramatičnih promena u algoritmu rangiranja dešava. Panda i Pingvin vredno rade svoj posao, al umeju ne retko da kazne i izuzetno vredne stranice. Da bi ste izbegli ovakve neprijatnosti probaćemo da opišemo koje aktivnosti su trenutno za Google u skladu sa smernicama za webmastere, tj. šta je ono što se smatra aktuelnim za termin White SEO.

Druženje na Staroj planini 2012
Druženje na Staroj planini 2012

U ovom postu dodaćemo još par činjenica na temu građenja kvalitetnog linka. Kada počinjete neki SEO projekat za tek novi sajt sasvim prirodno je krenuti u promociju istog. Pravo pitanje je odakle krenuti, tj. šta je najbolje uraditi?

Internet već odavno bruji o gost postu, odnosno o kreiranju kvalitetnog članaka na nekom tuđem blogu, relevante sadržine sa linkom iz sadržaja ka nekoj vašoj landing strani. O tehnikama pisanja ovakvog članka može se puno pročitati na webu, blogeri su se već izveštili, a nekoliko praktičnih saveta pripremićemo u jednom od narednih postova.

Nakon ovog, sledeća pitanja koja se nameću su:

Kako linkovati, ispričano u odeljku o naprednom građenje linkova.
Koliko linkovati, ako je gost post u pitanju, opet nema nekih ograničenja pod uslovom da linkovi nisu recipročni. Broj od jednog članka sa jednim linkom nedeljno za sajt manji od 100 strana je izuzetan. Linkove iz futera i sidebara u ovoj fazi zaboravite, sem ako nisu ultra relevantni. Skoro neko reče, zaradite saobraćaj sa Google pisanjem.
Gde postaviti gost post, tj. odakle linkovati? Jedna od delatnosti naše firme jeste pisanje kvalitetnih sadržaja, pronalaženje adekvatnog mesta na webu i relisanje istih. Sa pojavom socijalnih mreža sve je poprimilo drugačiji oblik, socijalizacija se sada preslikava i u realnom sektoru, pa evo par saveta:

1. Virtuelno druženje sa blogerima na specijalizovanim servisima kao što je http://www.gostblogger.com .
2. Proguglajte koji od blogova nude mogućnost gostovanja, konktaktirajte ih i potrudite se da postanete pre svega autor vredan čitanja,
3. Ova pravila važe i za ostala mesta za diskusiju, pa pokrenite relevante, argumentovane i zanimljive diskusije na forumima,
4. Ne činite ništa, što ne želite da čine vama,
5. Počnite realno da se družite sa ljudima koji kreiraju web. Bez umrežavanja, otuđeni pojedinci, pa čak i oni koji važe za genijalce imaju veoma male šanse u ovoj industriji. Prvo veliko druženje internet frikova je zakazano za 7. decembar u trajanju od par dana na Staroj planini. Pogledajte njihov program, predavače, pa planirajte još sada svoje vreme.

Vidimo se na Blogomaniji 2012!

Milan Todorović

Milan Todorović je diplomirani inženjer eletronike, SEO stručnjak sa iskustvom od skoro 15 godina. Vlasnik je specijalizovane SEO agencije SeoExpert.rs. Aktivan na Twitteru @Todorovic i Instagramu @seoexpert.rs. Uvek spreman za kvalitetnu SEO diskusiju!

Komentariši

Klikni ovde da bi ostavio trag

Instagramični SEO

Prijavite se na mejling listu


Pratite nas: