Internet marketing

Kako do potvrda o rezidentnosti za kompanije Google i Facebook?

Potvrda o rezidentnosti

Svaki vid oglašavanja na internetu podložan je oporezivanju i bilo da ste mala firma, agencija ili organizacija dužni ste da plaćate porez za sve oglase koje plasiate putem Gugla, Fejsbuka ili neke druge mreže.

Ovo je regulisano članom 40. Zakona o porezu na dobit pravnih lica koji je stupio na snagu početkom 2016. godine. Po tom članu, svaki prihod se oporezuje sa 20% i taj iznos poreza plaća se i za prihode koje nerezidentna lica (u ovom slučaju kompanije Facebook i Google) ostvare od rezidentnog pravog lica (što ste, recimo, vi ili vaša kompanija).

Gde leži problem? U tome što su ove kompanije već oporezovane u zemljama u kojima su registrovane. Da li se problem dvostrukog oporezivanja može rešiti? Da.

Način da to uradite je da Poreskoj upravi Republike Srbije dostavite potvrdu o rezidentnosti stranog pravnog lica kome plaćate usluge oglašavanja.

Da li potvrde o rezidentnosti mogu biti u elektronskoj formi?

Potvrda koju dobijamo od Google-a i Facebook-a može biti u elektronskoj formi. Dugo se na ovu temu pričalo, iznošeni su razni razlozi zašto to ne bi moglo da bude validno, ali Ministarstvo finanisja je ipak iznelo svoje mišljenje da potvrde o rezidentnosti kompanije Google i Facebook mogu slati elektronskoj formi i da će one biti validne.

Ipak, te elektronski poslate potvrde moraju biti overene od strane nadležnih organa u Srbiji. Da bi to bilo izvodljivo, one, naravno, moraju  najpre preću u svoju papirnu formu.

Da biste ove potvrde dobili treba kontaktirati same kompanije Gogle i Facebook jer za oslobađanje od poreza morate koristiti potvrde koje direktno od nih dobijete. Obe kompanije imaju predstavništva u Irskoj a zahtev se šalje korišćenjem sistema korisničke podrške koja je sastavni deo platformi za oglašavanje.

Naravno, neophodno je da imate naloge na Google AdWords-u i Facebook Ads manageru, ali ove potvrde vam ne bi i bile potrebne da ove naloge već uveliko ne koristite. Podrška uglavnom odgovara u roku od dva dana slanjem potvrda.

Potrebno je samo biti informisan

Iako se najčešće srećemo sa potrebom da dobijemo potvrdu o rezidentnosti za kompanije Google i Facebook ona je potrebna za sve kompanije sa kojima se sarađuje i koje pružaju usluge na našoj teritoriji a sa kojima Srbija ima potpisan Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Dakle, problem koji je mnoge zabrinuo početkom prošle godine nije nerešiv i strah da će usluge FB i Google oglašavanja morati da skoče zbog dodatnog poreza su bile neosnovane. Situacija sa dvostrukim oporezivanjem je lako rešiva, naročito posle zvaničnog saopštenja da Google i Facebook mogu poslati potvrde o rezidentnosti i u elektronskoj formi.

Ipak, ne zaboravite da potvrde koje ste dobili u 2016. nisu važeće u 2017. godini.

Za više detalja pogledajte članak Milana Trbojevića na blogu FT1P gde se nalazi link i može se jednostavno preuzeti aktuelna potvrda o rezidentnosti za Google i Facebook.

Dušan Stojanović

Po obrazovanju filolog svetske književnosti, po iskustvu kreator raznovrsnog sadržaja u online i offline svetu. Osnivač sajta Kultivišise.rs, glavni urednik, community menadžer, autor tekstova. Ponosni vlasnik autorskih profila na sajtovima SEO expert i Samoobrazovanje. Pisao za magazine Playboy i Esquire, i objavljivao na par desetina domaćih i stranih web stranica. Kontakt: duschan.stojanovic@gmail.com.

komentara

Klikni ovde da bi ostavio trag

Instagramični SEO

Prijavite se na mejling listu


Pratite nas: