Pauza za kafu

O Venture Capital fondovima – Saša Radulović

Kad  mi je na Fejsbuk strimu proleteo Saša Radulović ispred bledo žućkastih cigli u A1 amfiteatru Elektronskog fakulteta u Nišu, ništa mi iskreno nije bilo jasno. Možda je u pitanju i neki drugi amfitetatar, prosto ne sećam se te količine detalja. Ono čega se dobro sećam je da mi se užasno spavalo u tim mračnim prostorijama bez prirodnog svetla.

Saša Radulović, Elektronski fakultet
Saša Radulović, Elektronski fakultet

Ali ne i na ispitima. Tada je adrenalin radio svoje. U to vreme, te 1998, godine kad sam upisivao fakultet, češće nije bilo grejanja nego što ga je bilo… Dešavalo se da i struja bude privilegija. I ako mislite da ne može biti gore, prevarili ste se – može. Nato bombe koje su padale u okolini fakulteta dodatno su oslabile propustljivost prozora usled naleta jačeg vetra. Naravno, bilo je i mnogo prelepih stvari… Ali da se vratim temi.

Razlog pisanja ovog blog posta nije u tome što je Radulović dvocifren broj puta spomenuo Gugl u donjem predavanju. Nije ni zato što je najavljena nova politička kampanja. Naravno, u svemu ima politike, ali to je sada potpuno sporedna tema. Splet okolnosti je da smo obojica završili baš automatiku: on u Sarajevu, ja u Nišu. Ali ni to nije razlog.

Suštinski razlog je što se u ovom predavanju prezentuje snaga multidisciplinarnog znanja za koje se suštinski zalažem. Odužih sa uvodom, ali evo tema koje vas očekuju ako se odlučite da izdvojite 77+ minuta svoga života 🙂 i naučite nešto poprilično egzotično:

– Koja je razlika između preduzetnika i privatnika,
– Šta su to venture capital fondovi
– Kako izgleda životni put jedne kompanije
– Zašto banke nisu investitori i zašto krediti nisu realni u ranoj fazi razvoja kompanije (razlika između kredita i kapitala)
– Šta je to „elevator pitch
– Šta su to rani venture capital fondovi i kako izgleda njihov poslovni model

Saznaćete zanimljive činjenice o sledećem

Rast prihoda vs rast profita, potraga za tržištima i očekivani ROI u ovoj industriji
– Faze razvoja kompanije
Nikola Tesla slučaj – najuspešniji preduzetnik ikada
– Izazovi koje jedan CEO treba da iznese
Sujeta je konstanta – vodite računa o ovoj stavci kod ljudi koji odlučuju
– Gde i kako se pronalaze venture capital fondovi
– Koja će vam pitanja postaviti investitori iz fonda (maksimalno osvežavajuće)
Zašto imigranti imaju veću prolaznost od Amerikanaca kada se odlučuje o tome da li će neko dobiti pare od fonda
– Korelacija i odnos države prema venture capital fondovima

Uostalom, pogledajte kompletno predavanje:

 

Milan Todorović

Milan Todorović

Milan Todorović je diplomirani inženjer elektronike, SEO stručnjak sa iskustvom od skoro 15 godina. Vlasnik je specijalizovane SEO agencije SeoExpert.rs. Aktivan na Instagramu @seoexpert.rs. Uvek spreman za kvalitetnu SEO diskusiju!

komentara

Klikni ovde da bi ostavio trag

  • Кад би се Саша и „Доста Је било“ више бавили оваквим стварима, едукацијом, конкретним корацима а мање ВучићОвоВучићОноВучићВамоВучићНамоВучићВучићВучић имао би мој сигуран глас а можда бих чак и био члан покрета.
    Ево рецимо, цело ово предавање сам одгледао „у цугу“. Зашто? Нека се запита

Instagramični SEO

Pratite nas: