Pauza za kafu

Chat GPT na srpskom: počnite odavde!

Vodopad Ripaljka, Sokobanja
Vodopad Ripaljka, Sokobanja

Ukoliko samo želite da se koristite Chat GPT na srpskom ili bilo kom drugom jeziku evo linka: Chat.openai.com/auth/login. Logujte se na ovaj link i postavite mu pitanje na srpskom. To je sve. Ume da meša balkanske jezike, ali sve je bolji i bolji.

A ukoliko želite da se dublje upustite u avanturu i komunikaciju sa veštačkom inteligencijom i potencijalnim benefitima koje ona može da pruži u većini aspekata života, sugestija da pročitate ceo članak.

Svest vs Inteligencija

Razlika između ljudske svesti i veštačke inteligencije je duboka i fundametalna. Moja strast poslednjih dvadesetak godina je istraživanje svesti uz sve egzotične fenomene koji je odlikuju. Nauka nije ni blizu odgovora šta je svest, ali trenutno jako dobro razvija veštačku inteligenciju. Osnovne razlike su subjektivno iskustvo, želje, motivacija, inspiracija, emocije, samosvest, realizacija, izmenjena stanja…

Veštačka inteligencija je za sada (što je dobra vest) samo jedan nov alat. Jako sofisticiran alat. Trend izrade i usavršavanja ovih alata je toliko popularan da će biti jako teško prilagodite se, biće još teže ukoliko u tome ne uspemo, ali svakako se ne da ni naslutiti kuda tačno plovi ovaj brod.

Imena i oblasti primena se nižu, a u ovom članku fokus ima „Microsoftov“ generativni Chat GPT.

I pre nego krenemo dalje, dobro je što možete koristiti Chat GPT i na srpskom.

Na dalje piše Petar Veljković.

U svetu informacionih tehnologija, veštačka inteligencija (AI) postala je revolucionarna snaga koja oblikuje naš svakodnevni život na načine o kojima smo mogli samo da sanjamo pre nekoliko decenija. Jedna od vodećih tehnologija koja se izdvaja iz mase je Chat GPT, čudo iz laboratorija OpenAI. Ali, šta tačno čini ovu tehnologiju tako posebnom i kako ona funkcioniše?

Chat GPT je deo porodice modela jezika koji koriste deep learning, posebno tehnologiju transformatora, kako bi razumeli i generisali ljudski jezik. U osnovi, ovaj model je „treniran“ na ogromnim količinama tekstualnih podataka, omogućavajući mu da razume kontekst, reaguje na upite i generiše relevantne odgovore.

Termin „prompt“ često se povezuje s Chat GPT-om. To je, u osnovi, početna informacija ili pitanje koje korisnik postavlja modelu. Na primer, kada postavite pitanje „Kako funkcioniše veštačka inteligencija?„, vaše pitanje je prompt na osnovu kojeg GPT generiše odgovor.  Model uzima ovaj prompt i koristi svoju obučenost da razume kontekst i pruži najrelevantniji odgovor. Izrada promptova je već unosno zanimanje, a evo primera nekih jako korisnih upita za one koji žele da uđu dublje u ovu oblast.

Dakle, zašto je ovaj AI model postao toliko popularan i tražen?

Koji su benefiti njegovog korišćenja u poslovanju, učenju i svakodnevnom životu? U ovom tekstu pružićemo vam neke od ključnih oblasti u kojima Chat GPT zaista „kida“ i pruža izuzetnu vrednost svima nama.

Edukacija i učenje: Individualni tutor

Današnji obrazovni pejzaž je, blago rečeno, dinamičan. Tradicionalne metode učenja u učionicama postepeno se proširuju i obogaćuju digitalnim resursima, online kursevima i interaktivnim alatima. U ovom kontekstu, AI poput Chat GPT-a izlazi na scenu kao revolucionarni alat koji menja način na koji učimo.

 1. Personalizovano učenje: Svaki student je jedinstven sa sopstvenim tempom učenja, snagama, slabostima i interesima. Chat GPT, kao individualni tutor, može prilagoditi svoje odgovore i materijal za učenje prema specifičnim potrebama i pitanjima svakog studenta. Umesto opštih informacija, možete dobiti precizne, detaljne i prilagođene odgovore na vaše upite.
 2. Dostupnost 24/7: Tradicionalni mentori nisu uvek dostupni kad vam je najpotrebniji. Možda radite domaći zadatak u kasnim večernjim satima ili pripremate ispit u zoru. Sa Chat GPT-om, imate učitelja koji je dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.
 3. Širok spektar predmeta: Bez obzira da li se bavite matematikom, istorijom, fizikom ili književnošću, Chat GPT poseduje znanje iz širokog spektra disciplina. Njegova sposobnost da pruži informacije iz različitih oblasti čini ga izuzetno korisnim alatom za učenje.
 4. Brza povratna informacija: Kada radite domaći zadatak ili se pripremate za ispit, brza povratna informacija može biti ključna. Chat GPT može odmah odgovoriti na vaša pitanja, pružajući vam trenutne smernice i objašnjenja.
 5. Veštine kritičkog razmišljanja: Pored činjenica i informacija, Chat GPT može pomoći studentima da razvijaju veštine kritičkog razmišljanja. Postavljanjem pitanja modelu i analizom njegovih odgovora, studenti mogu naučiti kako da postavljaju bolja pitanja, analiziraju informacije i donose informisane odluke.

I dok tradicionalno učenje i tutorstvo imaju svoje vrednosti, veštačka inteligencija poput Chat GPT-a pruža novi, inovativni sloj podrške koji može obogatiti iskustvo svakog studenta. U vremenu kada je informacija sveprisutna, ključ je u pronalaženju pravog odgovora, u pravo vreme – a Chat GPT je tu da pomogne.

Programiranje i debugging: Pomoćnik u kodiranju i rešavanju grešaka

Svaki programer zna da kodiranje nije samo pisanje linija koda; to je proces rešavanja problema, razumevanja složenih algoritama i, neizbežno, suočavanja sa greškama u kodu. Srećom, u ovom tehnološkom putovanju, Chat GPT dolazi kao pouzdan pomoćnik. Kada govorimo o programiranju, evo u kojim oblastima i kako vam ovaj AI pomaže:

 1. Razumevanje kodiranja: Za one koji se tek upuštaju u svet programiranja, Chat GPT može poslužiti kao mentor. Ako ste zbunjeni oko određenog koncepta, jezika ili algoritma, ovaj model može pružiti objašnjenja i primere na lak i razumljiv način.
 2. Detekcija grešaka: Svaki programer je barem jednom iskusio frustraciju tražeći sitne greške u kodu. Ponekad jednostavno previdimo nešto. Ovaj model veštačke inteligencije može analizirati vaš kod, ukazati na moguće greške ili čak predložiti optimizacije.
 3. Rešenja za uobičajene probleme: Kako programeri širom sveta često nailaze na slične izazove, postoji čitav repertoar uobičajenih problema i njihovih rešenja. Chat GPT, zahvaljujući svojoj obuci, može prepoznati ove uobičajene probleme i predložiti dokazane rešenja.
 4. Stvaranje prototipova: Pored pomoći u rešavanju problema, ovaj jezički model AI može pomoći programerima da brzo stvore prototipe funkcija ili čitavih segmenata koda, što može biti korisno u ranoj fazi razvoja projekta.

U eri gde je agilnost ključna, a konkurencija u IT industriji je jača nego ikada, Chat GPT se postavlja kao dragoceni alat u arsenalu svakog programera. Dok mašine ne mogu u potpunosti zameniti ljudsku kreativnost i intuiciju, one svakako mogu biti saveznici u procesu stvaranja, optimizacije i inovacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Todorović (@seoexpert.rs)

Pisanje i kreativnost: Beskrajni izvor inspiracije za pisce

Pisanje je često opisano kao kreativna veština. Pisac sedi pred praznim listom (ili ekranom) tražeći pravu inspiraciju. Ali, šta ako postoji digitalni pomoćnik koji može pružiti podršku kroz te trenutke kreativne blokade? U ovom poglavlju predstavljamo kako Chat GPT postaje nepresušni izvor inspiracije za pisanje.

 1. Pokretanje priče: Svaka priča počinje iskrom ideje. Ako vam je potreban podsticaj ili početna tačka, ovaj model može generisati intrigantne premise, likove ili postavke koje će poslužiti kao temelj vaše priče.
 2. Gramatička i stilska pomoć: Želite da vaš tekst ima određeni stil i ton pisanja? Chat GPT može pružiti primere i pomoći vam da oblikujete željeni stil. Pored kreativne inspiracije, ovaj alat može asistirati u tehničkim aspektima pisanja, identifikujući greške ili predlažući bolje formulacije.
 3. Proširenje vokabulara: Ako tražite savršenu reč, jezički model može predložiti sinonime, antonime ili specifične reči koje će obogatiti vaš tekst.
 4. Razmena ideja: Ponekad je pisanje bolje kroz razmenu ideja. Iako ovaj AI nije ljudsko biće s emocijama, njegova brzina i sposobnost generisanja odgovora čini ga idealnim za brainstorming sesije.

Za pisce, inspiracija je neprocenjiva. Iako veštačka inteligencija ne može potpuno zameniti ljudsku kreativnost, može poslužiti kao podsticaj, vodič i pomoćnik u kreativnom procesu. U digitalnom dobu, Chat GPT postaje još jedan alat u rukama pisca, spreman da pomaže u kreiranju remek-dela.

Poslovna komunikacija: saveti i predlozi za efikasniju komunikaciju

U poslovnom svetu komunikacija je ključ. Sposobnost da se ideje prenesu jasno i efikasno može biti presudna razlika između uspešnog i neuspešnog projekta. Ali šta ako postoji digitalni alat koji može pomoći u usavršavanju vaših komunikacijskih veština? Upravo tu ulogu može da preuzme Chat GPT.

 1. Pisanje poslovnih E-mailova: Svi smo se barem jednom zapitali da li je naša e-mail poruka dovoljno jasna ili profesionalna. Chat GPT može predložiti načine formatiranja, ton i sadržaj koji bi mogli učiniti vašu komunikaciju putem e-maila efikasnijom. Na temu kreiranje sadržaja u marketing svrhe, planiramo poseban članak.
 2. Priprema prezentacija: Ako pripremate prezentaciju, ovaj model veštačke inteligencije može vam pomoći da identifikujete ključne tačke i sugerisati načine kako da informacije prenesete na privlačan i razumljiv način.
 3. Efikasni sastanci: Chat GPT može pružiti savete kako da vodite sastanke tako da budu produktivni i bez nepotrebnih digresija, nudeći agende i tehnike za vođenje diskusija.
 4. Verbana komunikacija: Iako je većina njegove upotrebe vezana za pisanu komunikaciju, Chat GPT može predložiti tehnike i strategije za poboljšanje verbalne komunikacije, uključujući ton, tempo i retoriku.

Uz pravu podršku i alate, svako može postati efikasan komunikator. U ovom digitalnom dobu, veštačka inteligencija postaje dragoceni saradnik koji pomaže profesionalcima da izbruse svoje veštine komunikacije i postignu bolje rezultate u poslovanju.

Prevod i jezici: Partner u učenju stranih jezika

Danas je znanje stranih jezika postalo ne samo prednost, već često i neophodnost. Bilo da je cilj usavršiti poslovnu komunikaciju, putovati svetom ili prosto proširiti horizonte, učenje jezika je ključ. Chat GPT nudi rešenja kako prevazići brojne jezičke barijere i brže usvojiti novi jezik.

 1. Treniranje veština razumevanja: Chat GPT može simulirati konverzacije na stranom jeziku, pomažući korisnicima da se prilagode različitim akcentima, frazama i jezičkim obrascima.
 2. Gramatika i vokabular: Dok učimo novi jezik, često nailazimo na gramatičke dileme ili tražimo prave reči. Ovaj AI model daje brze odgovore, pojašnjenja i primere upotrebe, što olakšava učenje.
 3. Kulturološki kontekst: Jezik nije samo niz reči; on nosi i kulturološku suštinu. Chat GPT može pružiti informacije o kulturološkim nijansama, idiomima i frazama koje su specifične za određenu jezičnu zajednicu.
 4. Prevod teksta: Bilo da se radi o poslovnom dokumentu, knjizi ili pesmi, ovaj digitalni pomagač može asistirati u prevođenju teksta, pružajući brze i precizne prevode.
 5. Ispitivanje znanja: Testiranje sebe je odličan način da procenite svoj napredak. AI alat može kreirati kvizove i testove koji će korisnicima pomoći da procene svoje jezične veštine.

Uz podršku veštačke inteligencije, put učenja stranih jezika postaje manje zastrašujuć i mnogo produktivniji. Chat GPT, kao višejezični partner, pruža neophodnu podršku, resurse i alate koji čine učenje jezika jednostavnijim i zabavnijim.

Naučno istraživanje: Pomoć u ispitivanju i analizi naučnih pitanja

Naučna istraživanja često su preplavljena kompleksnim informacijama, hipotezama i analizama. Traženje odgovora na neka od najtežih pitanja zahteva preciznost, strpljenje i detaljnost. U ovom kontekstu, Chat GPT se pojavljuje kao moćan alat koji može asistirati istraživačima na nekoliko ključnih frontova.

 1. Pregled literature: Ispitivanje postojećih radova je ključni korak u svakom istraživanju. Ovaj model veštačke inteligencije može pomoći u brzom pretraživanju i filtriranju relevantnih informacija, omogućavajući istraživačima da brže dođu do bitnih izvora.
 2. Hipoteza i modeliranje: Kada su postavljena pitanja i hipoteze, Chat GPT može ponuditi sugestije za modeliranje i simulacije, pružajući različite scenarije na osnovu unetih parametara.
 3. Analiza podataka: Kada govorimo veliki bazama podataka, analiziranje ogromnih količina informacija može biti izuzetno naporna i oduzeti mnogo vremena. Chat GPT olakšava ovaj proces, identifikujući obrazce, trendove i anomalije.
 4. Pisanje i prikaz rezultata: Kada dođe vreme za dokumentovanje rezultata, AI model može asistirati u pisanju, formatiranju i vizualizaciji podataka, osiguravajući jasnoću i preciznost.
 5. Multidisciplinarna pomoć: Naučna pitanja često zahtevaju znanje iz više oblasti. Veštačka inteligencija pruža informacije iz različitih disciplina, povezuje oblasti i stvara širi kontekst.

Naučno istraživanje je neprekidna potraga za znanjem, gde svaki novi podatak i saznanje može promeniti tok razmišljanja. Sa veštačkom inteligencijom kao saveznikom, proces istraživanja postaje efikasniji, omogućavajući naučnicima da se fokusiraju na ono što je najvažnije – otkrivanje novih saznanja.

Domaćinstvo i Kulinarstvo: Vaš sveouhvatni kulinarski priručnik

Zamislite da stojite pred otvorenim frižiderom, a nemate predstavu šta danas spremiti za ručak. Upravo u takvim trenucima, Chat GPT postaje vaš najverniji kulinarski saveznik.

 1. Recepti na dlanu: Bez obzira na sastojke koje imate u frižideru, ovaj digitalni priručnik predložiće vam recepte prilagođene vašim potrebama, bilo da želite nešto tradicionalno ili egzotično.
 2. Nutricionistički saveti: Uzimajući u obzir dijetalne zahteve i nutritivne potrebe, veštačka inteligencija je tu da vam pomogne da prilagodite obroke i učinite ih zdravijima bez kompromisa po pitanju ukusa.
 3. Uparivanje Namirnica: Bilo da želite da uparite vino s jelom ili da eksperimentišete s različitim ukusima i začinima, ovaj AI kuvar daje predloge koji će obogatiti vaš obrok.

Domaćinstvo i kulinarstvo postaju lakši i inspirativniji uz pravu podršku. Uz pomoć Chat GPT-a, svaki dan može biti prilika za otkrivanje novih ukusa i veština i istraživanja kulinarskog sveta.

Putovanja i lokalne informacije: Vodič za planiranje putovanja

Kada se spremamo za obilazak nove destinacije, letovanje ili zimovanje, planiranje je ključno. Možete vi zamišljati izlazak sunca nad horizontom neke daleke plaže, ili zvuk gradske vreve u nekoj svetskoj metropoli. Međutim, izazov je kako da se taj san pretvori u stvarnost sa što manje muke i iznenađenja. Upravo tu na scenu stupa digitalni vodič kroz svet – Chat GPT.

 1. Preporuke destinacija: Na osnovu vaših preferencija i interesa, ovaj digitalni savetnik može predložiti destinacije koje se savršeno uklapaju u vaše želje.
 2. Lokalne informacije: Od restorana do skrivenih znamenitosti, AI vodič može pružiti uvide u lokalne dragulje i nezaobilazne atrakcije.
 3. Saveti za putovanje: Bilo da je u pitanju prelazak granice, različite valute ili kulturološki običaji, Chat GPT vam može pružiti sve potrebne informacije da vaše putovanje prođe bez stresa.
 4. Planiranje rute: Uzimajući u obzir vaše ciljeve i vremenske okvire, može vam pomoći u kreiranju optimalne rute, kako biste maksimalno iskoristili svaki trenutak na putovanju.
 5. Jezička pomoć: Kada se nađete u zemlji čiji jezik ne govorite, ovaj Chat GPT biće vaš lični prevodilac, olakšavajući komunikaciju i razumevanje.

Umesto zaključka

Kroz različite sfere života – od učenja i profesionalnih izazova, preko kreativnih avantura, do planiranja putovanja – Chat GPT je demonstrirao svoju svestranost i vrednost kao digitalni alat. Dok tehnologija napreduje, i naše potrebe se menjaju, očigledno je da veštačka inteligencija postaje sve prisutniji partner u svakodnevnom životu. Sa pravom upotrebom, može nas voditi, obrazovati, inspirisati i pomoći nam da se uspešno suočimo sa izazovima koji dolaze. Stvarno, u mnogim stvarima, Chat GPT zaista „kida“.

Probajte Chat GPT i na srpskom pa javite utiske kroz komentare!

Milan Todorović

Milan Todorović

Milan Todorović je diplomirani inženjer elektronike, SEO stručnjak sa iskustvom od skoro 15 godina. Vlasnik je specijalizovane SEO agencije SeoExpert.rs. Aktivan na Instagramu @seoexpert.rs. Uvek spreman za kvalitetnu SEO diskusiju!

Komentariši

Klikni ovde da bi ostavio trag

Instagramični SEO

Pratite nas: