Izrada custom tema i sajta u WordPressu: cena uz održavanje od 500 Eur

Kontakt telefon za izradu i održavanje Wordpress sajta: +381 64 12 77 044, ili pišite na info@seoexpert.rs, Milan Todorović, dipl. ing.

Milan Todorović, SEO ekspert i web developer
Milan Todorović dipl. ing, SEO stručnjak

Pre nego što predstavim sve usluge koje pružamo za ovaj CMS, želim podeliti nekoliko argumenata u korist WordPress-a, baziranih na naših 20 godina iskustva.

Zašto izabrati WordPress kao platformu za izradu ili redizajn sajta

WordPress vole svi. Kreatori sadržaja, surferi, ali i Gugl. Gugl odlično razume sadržaj na Wordpressu. To je možda i suštinski, glavni razlog (prema W3Techs, servisu koji prati tehnologije na internetu) zašto je ovaj CMS korišćen za više od 40% svih veb sajtova do 2021. godine, a taj broj nije dramatično drugačiji ni u 2024.

Izbor platforme za internet prezentaciju zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija, ali WordPress je popularan i široko korišćen sistem za upravljanje sadržajem (CMS) iz nekoliko razloga:

Jednostavan za korišćenje

WordPress je poznat po svojoj jednostavnosti upotrebe. Interfejs je intuitivan, što omogućava i početnicima da lako postavljaju i uređuju svoje veb stranice.

Široka podrška i zajednica programera, dizajnera, naprednih korisnika

WordPress ima veliku i aktivnu zajednicu korisnika širom sveta. Postoje brojni resursi, forumi, tutorijali i plugin-ovi koje možete koristiti kako biste unapredili svoju veb stranicu ili rešili eventualne probleme na njoj.

Prilagodljivost i fleksibilnost

Karakterističan po svojoj prilagodljivosti, WordPress pruža širok dijapazon mogućnosti za kreiranje različitih vrsta veb stranica, uključujući blogove, lične stranice, portfolio sajtove, online prodavnice i mnoge druge. Veliki broj tema i plugin-ova omogućava vam prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti prema vašim potrebama.

Maksimalan SEO-friendly

Takođe, WordPress je dobar izbor iz perspektive optimizacije za pretraživače (SEO). Postoje posebni WP plugin-ovi, kao što je ALL in One SEO ili Yoast SEO, koji vam pomažu da optimizujete svoj sadržaj za bolje rangiranje na pretraživačima.

Velika baza korisnika i razvojnih inženjera (Back-End i Front-End programera)

Zbog svoje popularnosti, WordPress ima ogromnu bazu korisnika i razvijalaca. To znači da možete lako pronaći pomoć, resurse i usluge podrške kada (i ako) vam zatrebaju.

Dobar za blogovanje

WordPress je prvobitno bio zamišljen i pojavio se kao platforma za blogovanje. Mada je njegova primena danas značajno prevazišla te okvire, on je i dalje izuzetno dobar za ovu svrhu. Blogeri jako cene jednostavnost pisanja i objavljivanja članaka, kao i lakoću deljenja sadržaja na društvenim mrežama.

Naš tim se dugo bavi izradom i održavanjem sajtova u WordPress-u, te u tom smislu reči, možemo ponuditi sledeće:

1. Pravljenje, dizajn ili redizajn custom WP teme

Ako želite jedinstven izgled i profesionlano brendiranje, na pravom ste mestu! Nudimo vam izradu custom WordPress tema. Custom WordPress tema vam omogućava da potpuno prilagodite izgled vaše veb stranice prema vašim brending smernicama. Ovo je posebno važno ako želite da vaš sajt bude vizuelno dosledan i u potpunoj skladnosti sa svim ostalim elementima koji čine vaš brend jedinstvenim.

Specifične funkcionalnosti custom WP tema:

Gotove teme obično dolaze sa standardnim setom funkcionalnosti. Ako vam je potrebna posebna funkcionalnost koju gotova tema ne pruža, onda je logičan izbor custom-made sajt, koji vam pruža mogućnost da dodate ili prilagodite funkcionalnosti prema vašim zahtevima.

Optimizacija performansi:

Kod gotovih tema je čest problem u tome što sadrže više funkcionalnosti i stilova nego što vam je zapravo potrebno, a zbog nepotrebne veličine podataka negativno utiču na brzinu učitavanja vaše veb stranice. Prilagođena verzija omogućava kreiranje lagane teme koja je optimizovana za brze performanse.

Skladnost sa specifičnim zahtevima klijenta:

Ako radite za klijenta, možda će imati specifične zahteve u vezi sa dizajnom i funkcionalnostima veb stranice. Custom tema vam pruža slobodu da ispunite sve specifične zahteve.

Lakše održavanje:

Custom teme često imaju jednostavniju strukturu, jer su izgrađene tačno prema vašim potrebama. To će gotovo neminovno olakšati održavanje veb stranice tokom vremena.

Bezbednost:

Ako su pravilno održavanje, custom teme mogu pružiti dodatni nivo sigurnosti. Upotreba manje poznatih tema može smanjiti rizik od potencijalnih bezbednosnih problema koji se prilično često javljaju kod popularnih tema.

Proceduru koju sprovodimo tokom procesa izrade custom Wordpress teme i sajta:

 1. Analiza ili izrada logo-a, dimenzija logoa za rezolucije svih uređaja, korekcija logoa za web standard, izbor osnovne "featured" slike

 2. Kreiranje osnovnih i pratećih slogana

 3. Definisanje boja, tipografije i veličine fontova za heder, sidebar, futer, h1-h6 strukturu, HMLT elemenata

 4. Dizajn izgleda hedera ili zaglavlja: gornjeg dela, centralnog dela, donjeg dela hedera. Da li će sadržati mega meni, pokretni meni, lepljiv meni

 5. Slajder: pozicija samo na naslovnoj ili i na kategorijama, vrste rotacija, statična slika ili dinamičan slide show (zahteva dizajn svih elemenata)

 6. Dizajn izgleda sadržaja na naslovnoj: grid, broj blokova, blok za tekst, sliku, video, ostale HTML elemente

 7. Dizajn izgleda futera: boju, podatke, copyright deo, interne linkove za uslove korišćenja, politiku privatnosti i GDPR consent dugme

 8. Dizajn sidebara: definisanje widgeta (najnovije, najčitanije, preporuka), forma za pretragu, ostale forme, ankete, citati i specifičnosti

 9. Dizajn autor stranice: grid, datum objave, broj čitanja, paginacije, breadcrumbovi, broj komenara, potrebno vreme čitanja

 10. Dizajn posta: grid, datum objave, broj čitanja, breadcrumbovi, izdvojena slika, broj komenara, potrebno vreme čitanja, autorski deo, prev/next, related postovi

 11. Dizajn HTML elemenata posta: pasus, naslovi i podnaslovi, listi za nabrajanje, akordijani, smislena implementacija schema.Org, ankete, citati, highlight-ovi ili izdvojeni pasusi, specijalni dugmići, pozivi na akciju

 12. Dizajn strane (WP termin page) da li i po čemu će se razlikovati od posta

 13. Dizajn cenovnika, proizvoda, formi za email, kataloga i ostalih predefinisanih URL entiteta koje poslovanje zahteva

 14. Definisanje izgleda i SEO arhitekture kategorija: (forsiramo SILO stikturu zbog link đusa), paginacije (canonical tag), robots direktive (index, noindex, follow, nofollow). Ovo je jedan od najdelikatnijh delova u toku planiranja sajta.

 15. Dizajn i planiranje tagova je druga najčešća greška tokom izrade sajta zbog besmislene kanibalizacije i arhitekture. Tagovi imaju istu prirodu kao kategorije, a drugačije se koriste

 16. Dizajn stranice za rezultat interne pretrage i podešavanje search engina da li će da forsira proizvode, blogove, broj dozvoljenih reči za pretragu i slično

 17. Dizajn primarnog menija i sekundarnih menija (za društvene mreže, pretragu): izbor položaja i grafičkog rešenja

 18. Dizajn i konfiguracija arhive kojom se eliminiše kanibalizacija

 19. Lokalizacija i kreativni prevod prilagođen poslovanju

 20. Dizajn 404 strane i podešavanje noindex u robots direktivi

 21. Cena custom wp teme se kreće od 500 Eura u zavisnoti od broja radnih sati



2. Migracija sa custom CMS-a ili HTML/CSS sajtova na Wordpress

Migracija sa custom CMS-a ili HTML/CSS sajtova na WordPress može biti koristan korak, jer će vam omogućiti da iskoristite sve prednosti WordPress ekosistema, kao što su lakše upravljanje sadržajem, veći broj dostupnih tema i dodataka, SEO-friendly opcije, i slično. Ako su URL-ovi na novom WordPress sajtu drugačiji od starih, suština je u mapi redirekcija sa starog na novu URL strukturu kako biste očuvali SEO.

3. Migracija WP sajta sa jednog servera na drugi hosting (Šerovani ili zajednični, VPS serveri, Dedicated serveri)

Migracija WordPress sajta sa jednog servera na drugi može se izvesti korišćenjem različitih pristupa, a postupak zavisi od toga kakav tip hostinga koristite i u kojoj je fazi sajt koji se razvija. Broj poseta i broj URL-ova diktiraju performanse sajta i izbor hostinga. Procedura koju mi koristimo zasniva se na migraciji FTP fajlova, baza podataka, kao i na detaljnoj provera svih funkcionalnosti (SSL, redirekcije, Uptime) najpre na testnom serveru, a onda i deplojmentom na produkcijskom.

Ova usluga uključuje ažuriranje php verzije, MySQL verzije, svih sistemskih servera na aktuelne verzije radi maksimalnog izbegavanja malicioznih događaja i opasnih virusa.

4. Različite operacije i usluge kreiranja i dodavanja sadržaja u WordPress

Kreiranje sadržaja za WordPress: pisanje tekstova, kategorija, opisa proizvoda, blog postova, napredni on page SEO na nivou konfiguracije plugin-ova, index-acije, paginacija, eliminacija kanibalizacije. Napredno kreiranje landing strana iz ugla sadržaja, korisničnog doživljaja i korisničkog interfejsa. Implementacija EEAT standarda (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness).

5. Izrada, instalacija ili podešavanje WordPress plug-ina

WordPress plugin-ovi su dodaci koji vam omogućavaju da proširite funkcionalnosti vaše WordPress veb stranice. To su mali softverski moduli koji se mogu instalirati i aktivirati na vašem WordPress sajtu kako bi dodali specifične funkcije ili poboljšali postojeće. Kontaktirajte nas za rešavanje vaših zahteva da popričamo o rešenjima koja možemo ponuditi kroz ove funkcionlanosti.

6. Ažuriranje WordPress-a, Back-up i restore sajta

Ažuriranje WordPress-a, redovno pravljenje rezervnih kopija (backup) i obnavljanje sajta su ključni aspekti održavanja veb stranice.

Pravljenje redovnih rezervnih kopija je ključno za zaštitu podataka na vašem sajtu. Ovaj korak uključuje backup svih fajlova veb stranice i baze podataka. Postoje različiti alati i plugin-ovi koji omogućavaju automatizovano pravljenje rezervnih kopija prema agendi koju odaberete.

U slučaju problema, kao što su gubitak podataka ili oštećenje sajta, proces obnavljanja sajta sa rezervne kopije postaje presudan. Ovo uključuje vraćanje fajlova i baze podataka na stanje pre nastanka problema. Važno je pratiti i testirati proces obnavljanja kako biste bili sigurni da je rezervna kopija potpuna i funkcionalna.

Ukupno gledano, redovno ažuriranje WordPress-a, redovno pravljenje rezervnih kopija i proaktivno testiranje procesa obnavljanja čine integralni deo strategije održavanja veb stranice, pružajući stabilnost, bezbednost i spremnost na neočekivane događaje.

7. Implementacija Gogle Analytics-a, Search konzole (Webmaster Tools-a) - podešavanje reklaminih banera na WordPress sajtu

Ova tačka spada u standardne usluge prilikom izrade sajta, a ukoliko imate medijski sajt i želite da oglašavate druge klijente, pozovite nas da razmotrimo neka od rešenja različitih formata za reklamiranje.

8. Vreme izrade WP sajta

U zavisnosti od vaših specifičnih zahteva, dostavićemo precizan rok izrade nakon što dobijemo sve potrebne informacije od vas.

9. Cene održavanje, web dizajna i web programiranja tokom izrada sajta u WP-u

Za većinu stavki cena programiranja Wordpress inženjera se kreće od 20 eura po započetom satu. Pre našeg angažmana dobijate procenu broja sati za koje bi usluga bila pružena.

10. Reference

Referenci ima puno. Pogledajte neke od naših radova: Aesthetica.rs, LongaVita.rs, MilanStrongman.com, eGinekolog.ba, Samoobrazovanje.rs .

Najčešća pitanja naših klijenata vezanih za izradu sajta u Wordpress-u

Kroz naš dugogodišnji rad i bogato iskustvo u izradi sajtova, uočili smo da kod većine naših cenjenih klijenata postoje neke uobičajene dileme i nedoumice.

Shodno tome, a u cilju da vam pomognemo da bolje razumete čitav postupak kreiranja sajta i asortiman naših usluga vezanih za WP, odgovorićemo na neka od pitanja koja najčešće dobijamo od potencijalnih korisnika.

Koliko najmanje sati treba da zakupim za mesečno održavanje?

Cena je 20Eur po započetom satu. Broj sati procenimo unapred. Za neke aktivnosti dovoljan je i jedan sat. Za dva sata mnogo toga se uradi, kao što je mesečno održavanje za standardan sajt u Wordpressu.

Da li možete da nam održavate sajt koji niste vi napravili?

Da. Naravno moramo da pogledamo da li postoje neke softverske nekompatibilnosti i uz fer dogovor predložimo saradnju.

Da li pored back-up u hosting kompaniji radite i lokalni back-up?

Da. Koristimo bar dva nezavisna hard diska za back-up podataka tokom održavanja wordpress web sajtova.

Na koliko jezika možete napraviti WP sajt?

Korišćenjem konkretnih plugin-ova možemo skalirati broj jezika onoliko koliko je potrebno, na istom enginu i bez kanibalizacija sadražaja.

Da li pravljenje sajta uključuje garanciju?

Da, imate garanciju od godinu dana, da ako se desi nešto što je do nas da popravimo besplatno.

Da li možete implementirati ćirilicu i latinicu, a da se iz SEO ugla sadržaji ne kanibalizuju?

Pravilnom konfiguracijom hreflang i canonical taga možemo implementirati oba pisma bez kanibalizacije.

Da li radite izradu web prodavnica na WordPress-u?

Da, pogledajte detaljno članak o Woocommerce web prodavnici.

Možete li nam administrirati sajt u wordpressu?

Možemo vam ponuditi samo ovu uslugu po ceni od 10 Eura po započetom satu.

Sajt neće da se otvori i neće da radi? Da li nam možete pomoći?

Prosledite nam FTP pristup. Da pogledamo log fajl i procenimo vreme za otklanjanje grešaka.

Sajt pokazuje grešku Internal Error 500, možete li nam pomoći?

Moramo najpre pogledati šta se dešava kad dobijemo pristup za cPanel i Admin sajta. Nekad se problem reši za sat vremena, nekad je potrebno i par dana debuginga.

Hajde da sarađujemo

Ukoliko smo ostali negde nedorečeni, pošaljite nam upit i zatražite ponudu preko mejla info@seoexpert.rs, odnosno zakažite sastanak online ili u Nišu na kontakt telefon 0641277044.

Ažurirao (21. februar, 2024):
Milan Todorović, diplomirani inženjer i SEO expert



Online forma za analizu vašeg sajta

Šta nas razlikuje od ostalih

Stalno usavršavanje

Stalno usavršavanje. SEO je najdinamičnija IT oblast. Mi pratimo trendove i samo konkretnim multidisciplinarnim znanjem možemo uneti stabilnost na projektu i konkurentsku prednost.

Milan Todorović dipl. ing.

Vrhunski sadržaji

Kreirate kvalitetne sadržaje za web, linkovi sami stižu, a uticajni pojedinci dele vaše sadržaje po društvenim mrežama. Link earning jeste jako težak, zahteva da se prava ideja na vreme osmisli, uobliči i promoviše.

Milan Todorović i Brajan Trejsi

Realno planiranje

Novi SEO je brilijantna strategija sa pripadajućim taktikama za njeno ostvarenje. Imate li svoju SEO startegiju (strategiju sadržaja, linkova, optimizaciju brzine, nastupa na mrežama), tj. da li je ona realna, održiva i da li je uopšte efikasna?